08.02.2019

FIT TIP: ŠPALDOVÉ BUCHTY NA PARE

Haló, ľudia – piatok je! Tešíte sa? Ja veľmi! Veď piatkové večery a sobotné rána sú predsa tie najkrajšie časy v týždni. Také sobotné ráno, hmmm....pred 10:00 sa z pyžama nevyzlieka, raňajkuje sa pomaly, dlho a zásadne v posteli, no a potom sa pozrerajú rozprávky. Aj piatok má svoje pravidlá! Okrem toho, že sa mi nikdy nechce vstávať a celý deň sa neskutočne vlečie, tak taký obed - ten musí byť jednoznačne sladký! A keďže sme vyznávači zdravého životného štýlu, tak ešte aj zdravý! A dnes tomu nebude inak – dá si niekto špaldové buhty na pare?

Ingrediencie:

600g polohrubá špaldová múka

0,5l mlieko (nízkotučné, mandľové, kokosové...jak je libo)

42g čerstvé drodžie

sladidlo (sukralóza, stévia, med..)

štipka soli

nápň (džem, orieškové maslo, čokoládové nutellky bez cukru...)

posyp (kakao, čokoláda, mak, oriešky..)

maslo

 

Postup:

Do väčšej misy nalejeme mlieko, rozdrobíme celé droždie a približne 20 minút necháme kysnúť. Do vzniknutého kvásku postupne prisypeme múku, sladidlo, štipku soli a vypracujeme tuhé lepivé cesto, ktoré necháme kysnúť v miske prikryté utierkou približne hodinu. Vzniknutú nadýchanú zmes premiestnime na pomúčenú dosku, rukami ponaťahujeme strany a pohárikom vykrajujeme kruhy, ktoré plníme džemom, orieškovým maslom (skúšali ste už proteínové nátierky bez cukru?! Oh!), proste čímkoľvek a formujeme do malých buchtičiek.Medzi tým si pripravíme väčší hrniec s vodou a parákom (vodu nalejeme po parák, nie nad). Akonáhle nám voda začne vrieť, naukladáme buchtičky na parák potretý kokosovým olejom, avšak pozor – neukladáme ich príliš blízko seba, naberú na objeme. Varíme v pare cca 10-15 minút a po vybratí ich potrieme kokosovým olejom, aby sa nezlepili! Následne môžme podávať! A viete čo? Skúste to s makom, maslom a uvareným vanilkovým pudingom a dajte potom vedieť ako! :-)